toolbars_big

Mik azok a “toolbar”-ok?

Először is ezt a fontos kérdést kell tisztáznunk. A “toolbar”-ok nem mások, mint egyes programok kiegészítő eszköze, eszközei. Rendszerint az internet böngészőkbe épülnek be (szemetelik tele azt), és ott lehet velük különféle funkciókat használni, ha lehet. Ugyanakkor a legtöbbször csupa olyan funkcióról van szó, amire egyáltalán nincs szükségünk, nem is tudjuk, hogy mire valóak és hogyan is kellene használni őket.

Akkor meg hogyan kerültek a gépemre?

Ez szokott lenni a második kérdés, amit nekem szegeznek, amikor egy-egy “toolbarokkal fertőzött” géphez hívnak ki. A válasz roppant egyszerű: mi magunk kértük, hogy települjenek! Az azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy rendszerint elég faramuci módon, nem egyértelműen hívják fel magukra a figyelmet, így ha egy kicsit is kevésbé figyelünk oda, már is tele lehet a gépünk akár több toolbarral is.

Oké, oké, értem, de azt még mindig nem, hogy hogyan került a gépemre?

Az esetek 90%-ában nem önmagukban települnek a toolbarok, hanem egy másik, többnyire ingyenes segédprogramok telepítésekor. Ugyanis nagyon sok program éppen azért tud ingyenes lenni/maradni, mert tele van olyan egyéb, kiegészítő funkcióval, programokkal, amik által – egy harmadik féltől – bevételre tesznek szert. Ezek a plusz, kiegészítő funkciók, programok lehetnek reklámokat feldobó programok, vagy toolbarok, amik szintén tudnak akár megjeleníteni fizetett tartalmakat, hirdetéseket. Ugyanis sok toolbar éppen arra való, hogy ha “rajtuk keresztül” végzünk keresést az interneten, akkor elsősorban az ő saját fizetett találataikat dobják ki. Ezekből a fizetett tartalmakból pedig már kap, kaphat részesedést az az anyacég, akinek a programját telepítettük, toolbarostul, mindenestül.

Térjünk rá, hogy konkrétan hogyan is kerülhetett a gépünkre az adott nem kívánatos toolbar. Tegyük fel, hogy szükségünk van egy videó konvertáló, ingyenes programra, mert a barátunktól kapott MOV formátumú videót szeretnénk AVI formátumúra konvertálni, mert mondjuk az asztali lejátszónk csak azt tudja megjeleníteni. Ehhez keresünk gyorsan egy ingyenesen letölthető és használható programot, majd elindítjuk a telepítőjét. A telepítések kezdetén többnyire felhasználási feltételeket (licensz) olvashatunk, majd a Tovább vagy Folytatás gombra nyomogatva juthatunk előrébb. A licenszfeltételek megismerése után szokás megadni, hogy hova települjön a program, mi legyen a neve a Start Menüben. Ezután szokott jönni a bűvös oldal, ahol különböző dolgokra, beállításokra rakhatunk pipát, vagy épp vehetjük el. Ezek között a beállítások között szokott lenni, hogy ilyen-olyan Toolbart telepíthetünk a programunkhoz, vagy attól teljesen független toolbart is telepíthetünk. Azok, melyek a programhoz készültek (esetünkben a videó konvertáló programhoz), adott esetben akár még hasznosak is lehetnek, hiszen pl. szolgálhatnak arra is, hogy egy adott weboldalon elérhető videót rögtön egy másik formátumba töltsön le. De felkerülhet sajnos olyan toolbar is a programunkkal együtt, ami teljesen független attól, és teljesen másra való, többnyire semmire, csak egy látszatfunkciókkal teletuningolt reklámmegjelenítő például.

Mit tudok tenni ellenük?

Sokat. Elég, ha egy kicsit körültekintőbben választunk ingyenes programokat, és főleg körültekintőbben végezzük el a telepítést. Győződjünk meg róla, hogy a program által felkínált toolbar, toolbarok hasznosak e és szükségünk van e rájuk. Amennyiben nem tudjuk konkrétan, hogy mire szolgálnak és/vagy nincs rá szükségünk, nyugodtan kiszedhetjük a pipát előle, nem fog semmi kár érni bennünket.

A toolbarok egyénként ritkán okoznak konkrét hibát, de furcsa működéseknek lehetnek okozói. Ilyen az, amikor pl. a megszokott keresőoldalunk helyett mindenáron a saját keresőjüket eröltetik, vagy bizonyos weboldalakat blokkolnak vagy épp előtérbe helyeznek. Ezen túl rettenetes látványt tud nyújtani, amikor akár csak 2-3 toolbar fekszik egymás alatt-felett. A fenti képen egyébként egy olyan esetet látunk, ami azért már elég ritka, de bizony pályafutásom alatt találkoztam már olyan esettel, amikor ENNYIRE tele volt a gép toolbarokkal!

Mi a teendőm, ha már megtörtént a baj, és tele van a böngészőm furcsa, ismeretlen sávokkal?

Aggodalomra semmi ok, általában gond, baj és következmények nélkül eltávolíthatóak a toolbarok, néhány agresszív kivételtől eltekintve, melyek annyira beépülnek, hogy csak hosszas turkálódás után tudunk tőlük teljes mértékben és maradandóan megszabadulni. Ha ilyet észlel, hívjon nyugodtan, átvizsgálom a rendszerét és megszabadítom az összes nem kívánatos kiegészítőtől, toolbartól, reklámokat feldobó alkamazásoktól.

Volt már viszont olyan is többször, hogy valaki számonkérte tőlem a “kedvenc” toolbarját, mivel egy általános karbantartás során eltávolítottam, mert azt feltételeztem, hogy feleslegesen van fent, nem szándékosan került a böngészőbe. Ekkor a kérdésre, hogy “de hát kérem, szokta is használni azt a sávot, amit most hiányol?” – sokszor a válasz, hogy “ja, hát igazából még sosem használtam, de azt hittem, hogy szükséges a működéshez”.

Én még nem találkoztam tehát élő emberrel, aki aktívan, tudatosan és szándékosan, saját akaratából használt volna bármilyen, böngészőbe beépült toolbart! Ha Önnek viszont vannak ilyen toolbarjai, feltétlenül jelezze, ha általános karbantartást kér tőlem, nehogy véletlenül eltávolítsam kedvenc toolbarját!

Telefon: +36 70 2 26 27 26 (munkanapokon 8:00–17:00 között hívható)
Callcenter: +36 72 200 686 (éjjel-nappal hívható)
Email: info@exinfo.hu