Nem elég, ha laptopjának csak a kijelzőjét törölgeti le időnként!

Most a laptopok belső tisztításáról, karbantartásáról fogok írni.

“Időnként egyszerűen leáll a gépem, mintha kivenném az akkumulátort menet közben. Fekete lesz a képernyő és kikapcsol. És azt vettem észrem, hogy az utóbbi időben sokkal hangosabb a gép.”

A hangsúly kérem szépen az utolsó mondatban van. “Sokkal hangosabb a gép, mint volt” – mondta ügyfelem, aki elhozta hozzám laptopját. Sajnos már túl későn, bár még nem lett meghibásodás, de lehetett volna. Ugyanakkor már az első alkalommal meg kellett volna nézetnie a gépet, amikor először észrevette, hogy hangosabban üzemel, mint eddig. Az, hogy hangosabban üzemel, az azért van, mert egész egyszerűen a ventilátor beindul, sőt, extrém, maximális fordulaton forog, mert próbálja hűteni a rendszert, de ez csak tovább nehezíti a problémát. Ugyanis egy idő után már inkább hátrány, mint előny, ha maximális fordulaton pörög a ventilátor. Miért? Azért, mert a forró levegő nem tud távozni a rendszerből, és a ventilátor gyakorlatilag “keringteti” a majdnem zárt részeken a forróságot. Olyasmi ez, mint az autóknál a szellőztető rendszer: ha bekapcsoljuk a belső keringtetést, rendszerint hamarabb lesz meleg, vagy hideg, attól függ, hogy mire van állítva a klíma.

Itt is hasonló a helyzet. A probléma abból adódik, hogy sajnos a laptopok hűtésrendszere nem minden esetben van jól megtervezve és megalkotva, sok típusnál a kelleténél kevesebb nyílás, szellőző van, mint kéne. A ventilátor csak tovább rontja a helyzetet, ugyanis egy idő után óhatatlanul is a rendszerbe jutó port, koszt egy szép vastag rétekben ráfújja épp oda, ahová nem kéne: az egyetlen nagy, megfelelő méretű szellőzőnyílásra, pontosabban a hűtőborda lamelláinak apró nyílásaira. Ha pedig ezek a nyílások eltömődnek, akkor bizony nagy a baj, a processzor melegszik, a ventilátor jelet kap, hogy bekapcsoljon, először csak kis fordulaton, majd amikor újabb jelet kap, hogy a mag hőmérséklete nem csökken, hanem nő, magasabb, majd végül maximális fordulatra kapcsol. De mivel a meleg levegő nem tud távozni, így csak ugyanazt a forró levegőt járatja az egész rendszerben.

A probléma tehát az, hogy azon a kicsike nyíláson, ahol a ventilátor elvileg kitudja juttatni a gép beleséből a meleg levegőt, nagyon vékony, ráadásul sűrű lamellák vannak végig, így egy bizonyos pormennyiség után elkezd lerakódni a por, majd kialakul egy “szivacsos” réteg, amin már nem tud megfelelő mennyiségű levegő távozni. Gyakorlatilag egy szép kis szigetelést kap a gép, ami a házak szigetelésével ellentétben ez esetben nem jelent jót.

Ezért nagyon fontos, hogy időnként szakszerű kezekre bízza a gépet, hogy elvégezze a belső tisztítást, portalanítást. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy SZAKSZERŰ kezekre bízza ezt a műveletet. Ne próbálja meg maga a tisztítást, ha nem biztos benne, hogy mit, hogyan kell elvégezni. Még csak véletlenül se essen neki porszívóval vagy méginkább sűrített levegővel még annyira se: a cél nem az, hogy a gépben lévő port befújjuk a gépen belül olyan helyekre is, ahová nem kéne. Ezért egy nagyon téves elgondolás és sajnos bevett gyakorlat az, amikor “szakemberek” nekiesnek egy flakon sűrített levegővel és jól megfújják a gépet belülről. Persze, a por nagyrésze távozik ugyan, látszólag minden rendben van, de sajnos sokszor ezt a műveletet nem eléggé körültekintően végzik, nem a megfelelő irányból a megfelelő irány felé fújják, így sokszor előfordul az, hogy olyan helyekre is bekerül a port, ahol előtte nem is volt és ahová nem kéne, hogy bekerüljön.

Éppen ezért én sohasem használom ezt a módszert, én bizony a sokkal idő- és munkaigényesebb megoldásokat alkalmazom, amivel biztosan nem kerül oda kosz, ahová nem kéne.

Az, hogy melegszik, forrósodik a gép, csak egy dolog, sokkal nagyobb gond az, hogy ha ez az állapot sokáig fenn áll. Egy idő után sérülhet, vagy akár tönkre is mehet bármelyik alkatrész. Általában az alaplap és az azon lévő integrált alkatrészek szoktak a meleg hatására meghibásodni. Jellemző hiba, hogy a kép megjelenítéséért felelős chip forrasztási pontjai a meleg hatására meggyengülnek, így a gép nem indul el. Bár szerencsére ez sok esetben javítható (úgynevezett BGA forrasztással), de sajnos sok esetben hosszú távon már nem garantálható a gép hibamentes működése.

Régen volt laptopja tisztítva?
Vagy talán még sohasem volt, amióta megvette?
Hangosabb a gépe, mint eddig?
Bekapcsolás után nem sokkal beindul a ventilátor, majd maximális fordulatta pörög folyamatosan?
Sokszor leáll a gépe, úgy, hogy nincs semmi hibaüzenet vagy előjele annak, hogy le fog állni?
Tapintással érzékelhető, hogy forró a gép burkolata valahol?

Ha csak EGYETLEN kérdésre IGEN a válasza, ne habozzon, keressen fel, hogy átvizsgálhassam számítógépét, majd ha szükséges, elvégezgessem a tisztítást.

Telefon: +36 70 2 26 27 26 (munkanapokon 8:00–17:00 között hívható)
Callcenter: +36 72 200 686 (éjjel-nappal hívható)
Email: info@exinfo.hu