Windows telepítés, újratelepítés 3000 Ft-ért!

Ez egy hosszú, de hasznos történet, hogy miért NEM szabad bedőlni az olcsónak tűnő telepítési, újratelepítési áraknak!

Nem lehetne olcsóbban?

Egyik ügyfelem keresett meg azzal, hogy én legutóbb miért kértem annyit, amennyit a Windows újratelepítésért, mert Ő most kapott egy fantasztikusnak tűnő 3000 Ft-os ajánlatot! Mondtam is neki, hogy kár, hogy akkor engem választott, mert akkor én minden bizonnyal megloptam őt. Néhány nappal később kétségbeesve hívott fel, és bevallotta, hogy bár eddig mindig nekem szólt, de most hallgatott a fiára, hogy “kell most pénz másra is, anyu gépét telepítessük olcsóbban”, így hát kérték a csudálatosnak tűnő 3000 Ft-os Windows újratelepítést egy másik embertől. A telepítés meg is történt, a gépet visszahozta a szakember, pénzt elkérte, majd távozott. Eddig tartott ugyanis a 3000 Ft-os keret!

Emberünk örült, hogy dejó, maradt pénz a hétvégi kertipartira is, akkor most üljünk le a frissen telepített gépünk elé, és kezdjük is el kinézni, hogy mit, hol fogunk megvenni, mert kell egy új grilltárcsa is.

Az első pofon ekkor érte emberünket: nem megy a Zinternet! Bár a hálózati eszköz úgy, ahogy fel van telepítve, működésre utaló jeleket ad, de Zinternet, na az nincs! Emberünk volt olyan naív, hogy azt hitte, hogy teljes értékűen, újra azonnal használható állapotban kapja vissza a gépet, ami elé már csak le kell ülni, és lehet folytatni ott a munkát, ahol annak előtte abbahagyták, mikor a Windows megadta magát. De ez nem így volt, a gépen nem volt beállítva a korábbi PPPoE (sicc!) kapcsolat. Emberünk viszont ehhez egyáltalán nem ért, nincs is már meg a papír, amire a bűvös Felhasználónév és Jelszó páros fel volt pingálva.

Nem értette a dolgot, mert legutóbb – amikor tőlem kérte a Windows telepítést, igaz többet fizetett valamennyivel -, úgy kapta vissza a gépét, hogy bekapcsolta, és még csak azzal sem kellett foglalkoznia, hogy az internetszolgáltató ikonjára ráklikkeljen, mert az is indult magától a Windows indulásával és azonnal tudta használni a netet. Most viszont nem.

Arról kérem nem volt szó…

Felhívta az illetőt, aki a Windowst újratelepítette, hogy na de na! Hogy is van ez? A válasz roppant egyszerű, ámde egyértelmű volt, teljesen unott hanggal: “Jah az kérem nincs benne az árban, arról nem volt szó, hogy mindent vissza kell állítani. Ön csak egy újratelepítést kért, azt hittük, hogy ez egyértelmű, hogy ezt Önnek kell majd beállítania. – És mennyiért állítják be? Kiszállással együtt 4000 Ft!” Hoppá, máris 7000 Ft-nál járunk!

OK! Gondolta emberünk, hogy akkor bemegy a szolgáltatóhoz, és kér egy új Login/Pass párost, vagy a régit és megpróbálja maga beállítani. Ám de kiderült, hogy ez nem megy olyan egyszerűen, mert az előfizetés nem az ő nevén van, hanem a felesége nevén! Így máris nem olyan egyszerű, kell ahhoz bizony meghatalmazás, mert a felesége korházban van, nem tud csak úgy beugrani Tisztelt Szolgáltatóhoz!

Uccu neki!

Semmi gond, mondta emberünk, akkor kinyomtatjuk szépen a szolgáltató weboldaláról a nyomtatványt, ami kell ehhez, délután megyünk úgy is anyához, majd aláírja szépen. Épp jó, mert ott volt a fiúk, meg a laptopja, ahhoz pedig a mobilinternetje, úgyhogy azzal tudtak ideiglenes internetet varázsolni a frissen telepített gépre, hurrá!

Nyomtatvány letöltve, akkor nyomtassuk ki… de csak nyomtatta volna emberünk! A gép ugyanis mindenáron valami fránya “drájvert”, illetve annak hiányát ordibálta nyomtatás helyett.

Telefon ismét szerelő Úrnak, hogy miért nem megy a nyomtató sem?!?! Válasz: “Az kérem szintén nincs benne az újratelepítési árban! – Mennyi lenne, ha kérném azt még pluszban? 4000 Ft, kiszállásal együtt”

A hanyagság netovábbja

Emellett még kiderült, hogy egy halom driver hiányzott vagy nem volt megfelelő, olyan, hogy Windows frissítés nem történt meg, jó 2-3 órát dolgozott még a gép, mire használható lett és persze sem a szkenner, sem a fényképezője nem volt telepítve emberünknek.

Ha tőlem kérte volna a telepítést, nem csak a Windows telepítést kapta volna, hanem minden eszköze, ami előtte működött, azt rögtön használhatta volna tovább, arról nem beszélve, hogy az internet is ment volna rögtön, mivel ezeket a beállított dolgokat a telepítés előtt feljegyeztem volna, majd került volna vissza a friss rendszerre.

Emberünk azon kérdésére, hogy “Akkor mennyibe került volna Önöknél a komplett újratelepítés, adatok, eszközök, beállítások visszaállításával? – Az kérem 25000-30000 Ft lett volna!” Mivel amúgy egy DRÁGA cégről van szó!

Olcsó húsnak…

Hát ennyit a 3000 Ft-os, gigamega akciós újratelepítésről, amibe emberünk beleszaladt. Mondanom sem kell, hogy utána megkért, hogy rakjam rendbe a gépet és állítsak vissza mindent úgy, ahogy volt, már amennyire lehetett a nem megfelelő telepítés után.

Természetesen ezzel az írással nem azt az embert/céget akarom szidni, akik a 3000 Ft-os telepítést végezték. Sokkal inkább arra szerettem volna rávilágítani, hogy Ön, mint Ügyfél, legyen egészségesen gyanakvó, ha valaki azt mondja Önnek, hogy “nálam csak 3000 Ft a Windows telepítés!”. NAGYON valószínű, hogy ennyiért nem fog egy teljesértékűen és főleg azonnal használható rendszert kapni. Amennyiben igen, kérem, adja meg az illető elérhetőségét, mert szívesen alkalmaznám, mint olcsó munkaerő! 🙂

Szinte biztos lehet benne, hogy 5000 Ft alatt egy teljesen hanyag, minden precizitást és egyedi odafigyelést nélkülöző “valamit” kap Windows újratelepítés címszóval, konkrétan csak egy Windows alaptelepítést. Annyiért én is megcsinálom azt, hiszen az árlistámbanaz operációs rendszer telepítési csomagoknál van “Minimum” csomag, amely éppen ennyit tartalmaz. De ezt előre közlöm és csak azoknak ajánlom eleve, akik vállalják, hogy a többi beállítást, telepítést megtudják oldani.

Ugyanakkor ha tőlem kéri a TELJES (MAXIMUM) telepítést, én az alábbi műveleteket végzem el:

1. Számítógép elszállítása, miután a helyszínen felmértem és megbeszéltük az igényeket
2. Számítógép hardwerelemeinek összeírása, felkészülés (szervizgépen) a legfrissebb driverek letöltésére
3. Meglévő beállítások lehetőség szerinti feljegyzése, amennyiben a rendszer még használható valamennyire
4. Telepítés előtt hardverteszt, hogy kizárjuk a fizikai hibákat, hátha attól lett baja a Windowsnak is
5. Telepítés után az összes elérhető frissítés telepítése
6. Az összes hardver elérhető legfrissebb meghajtóprogramjának telepítése
7. Lementett adatok, beállítások visszaállítása
8. Internetkapcsolat beállítása, amennyiben lehetséges
9. Helyszínre való viszaszállítás
10. Összes külső periféria telepítése, beállítása (pl. nyomtató, szkenner, fényképező, mobiltelefon, egyéb eszközök).

A “Maximum” telepítési csomag ára attól függően változik, hogy mennyi hardvert kell telepíteni, beállítani, esetleg tesztelni, mennyi plusz, operációs rendszeren kívüli felhasználói program telepítését kéri, mennyi külső perifériát kell beállítani, stb. A sok éves átlag alapján kb. 10.000-15.000 Ft körül szokott alakulni a teljes összeg. De ezért cserébe valóban úgy kapja vissza a számítógépét, hogy azonnal használhatja tovább! Sok szerelő ott próbál “trükközni”, hogy beajánlja a 3-5.000 Ft-os alap telepítést, mint “komplett” Windows telepítést, aztán csak mikor már távozik, utána derül ki, hogy ha ismét kihívja (márpedig a legtöbb ember ilyenkor újból ugyanazt a szakembert szokta kihívni), végül ugyanígy 10.000 Ft fölé kúszik az összeg, akár többszörösen.

Megoldás?

Ha szeretné tehát Windows rendszerét úgy újratelepíttetni, hogy utána a lehető legkevesebb problémája legyen, akkor hívjon bátran! Ugyanakkor csodát én sem tudok tenni, bizony, minden Windows újratelepítés azzal jár, hogy bizonyos dolgok máshogy néznek ki (pl. kiderül, hogy az eddig használt kedvenc DVD író programja ezer éves, és már csak egy sokkal újabb verzió érhető el, ami teljesen más külalakkal és funkciókkal rendelkezik), vagy a böngészőjéből hiányoznak bizonyos weboldalak, gyorsindító ikonok, mert pl. elfelejtette feljegyezni, hogy azt is le kellene menteni a Windows telepítésének megkezdése előtt.

A lényeg, hogy egy precíz, teljes Windows telepítés nehezen tud megállni 7000 Ft alatt, egy Windows újratelepítés, egy megszokott módra való visszaállítással együtt pedig nemnagyon van 10000 Ft alatt.

Általában utóbbira nem elég 8 munkaóra, a kiszállást és beállításokat nem is számolva.

Telefon: +36 70 2 26 27 26 (munkanapokon 8:00–17:00 között hívható)
Callcenter: +36 72 200 686 (éjjel-nappal hívható)
Email: info@exinfo.hu