Sokan keresnek meg azzal a problémával, hogy lassú a gépük. Általában régebbi gépek esetében szoktak ezzel megkeresni, de bizony sokszor előfordul, hogy valaki teljesen új, “modern” számítógépet vásárol, de még is úgy érzi, hogy lassabb a gép, mint amit elvárna tőle.

Ez sokszor valóban így van, sok esetben egy teljesen új számítógép sem hozza az elvárható teljesítményt és sebességet.

Ez azért is lehet, mert bizonyos alkatrészek a gépben nem megfelelőek, vagy nem megfelelően vannak beállítva.

Ezért bátran keressen fel, ha szeretné akár a meglévő régebbi, vagy új számítógépét gyorsabbá tenni.

Nagyon régi, úgynevezett egymagos processzorral szerelt számítógépekkel már nem igazán foglalkozom, de egy régebbi kétmagos számítógéppel már érdemes foglalkozni és nem feltétlenül kell minden áron több tíz, vagy százezer forintért új gépet vásárolni.

A legtöbb gép esetében a szűk keresztmetszet ugyanis a HDD (merevlemez). Egy hagyományos HDD jelentősen vissza tud fogni akár egy új számítógépet is, márpedig még manapság is a legtöbb asztali és/vagy laptop számítógépet még ezzel az alkatrésszel árulják.

A HDD leváltása SSD meghajtóra jelentősen tudja növelni a gép sebességét, akár egy régi számítógép esetében is.

Az alkatrész csere ára eltörpül egy új számítógép ára mellett, így érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, mielőtt új gépet vásárolna.

Sajnos tényleg sokszor előfordult már az is, hogy valaki lecserélte a néhány éves számítógépét egy olcsóbb, de új gépre, gondolván, hogy biztos gyorsabb lesz. Sokan szomorúan tapasztalják, hogy szinte egyáltalán nem gyorsabb az új gép sem.

Ilyen esetben nagy meglepetést szokott okozni, amikor a merevlemezt (HDD) lecserélem ugyanabban a gépben SSD meghajtóra. Az operációs rendszer betöltési sebessége és a használat közbeni sebesség is jelentősen javul ezzel a megoldással.

Természetesen nem csak a merevlemez cseréje az egyetlen lehetőség, az adott gép felmérése után konkrét ajánlatot teszek, hogy mit/miket kellene lecserélni a konfigurációban. Azt is tudnia kell, hogy a merevlemez (HDD) cseréje SSD meghajtóra nem minden esetben és nem minden tekintetben jelent sebességnövekedést. Elsősorban arra gondolok, hogy pl. a gépen futó játékok sebessége kvázi változatlan lesz, maximum az adott játék betöltési ideje csökken (de az akár jelentősen), viszont a játék közbeni teljesítmény és a sebesség számottevően nem fog változni. Ha játékokban érzékelhető gyorsulást szeretne elérni, akkor nem elegendő az SSD beszerelése, ez esetben elsősorban a videókártya, illetve a többi fő alkatrész teljesítménye a döntő (processzor, memória, stb).

Ha szeretné meglévő, vagy új számítógépét maximálisan kihasználni, keressen fel bátran, segítek!

Telefon: +36 70 2 26 27 26 (munkanapokon 8:00–17:00 között hívható)
Callcenter: +36 72 200 686 (éjjel-nappal hívható)
Email: info@exinfo.hu